» » Зима крайній?

Зима крайній?

Висновки комісії були відомі наперед?

За висновками робочої групи Рівненської ОДА, винними у поширенні COVID-19 серед працівників Рівненської обласної клінічної лікарні визнали … керівництво закладу в особі головного лікаря Івана Зими . Це класична схема, яка роками існує в нашій державі: зробив щось не так – знайди когось і зроби його винним. В підтримку Зими у Facebook висловилась велика кількість громадян, політиків та громадських діячів Рівненщини. Натомість більшість ЗМІ подають ситуацію виключно через призму позиції РОДА.


Ми вирішили розібратися із цим питання детальніше.

Навіть обласні спеціалісти, які безпосередньо підпорядковуються обласній владі, визнають, що висновки комісії, як мінімум, некоректні. Наприклад, керівник Центру громадського здоров’я Рівненщини Олена Гандзюк прокоментувала: «Стверджувати, що це 100% професійне зараження, — не можна. Тому що для цього треба проводити епідрозслідування у кожному окремому випадку».

Слід розуміти, що публічне звинувачення цілої низки лікарів, які користуються беззаперечним авторитетом в середовищі колег, а отже, нанесення удару по їхній репутації – це серйозна дія, і для цього потрібні «залізні» аргументи. Відтак, можливо, варто спочатку провести якісне епідрозслідування, а тоді когось звинувачувати?

Вже на початку березня усі розуміли, що нас чекає непроста карантинна весна. В Європі були сотні смертей, і коли на комісії обласної ради з питань охорони здоров’я в перших числах березня депутати запропонували виділити усі 60 млн грн з бюджету на фонд протидії COVID-19, представники ОДА наполягали на тому, що на боротьбу з коронавірусом вистачить і менше коштів, а більшу частину бюджету краще виділити на програми соціально-економічного розвитку та інші видатки.

Відтак лікарні залишилися сам на сам із бідою. І, щоб забезпечити медичні заклади засобами захисту та ліками, керівники лікарень змушені були звертатися за допомогою до волонтерів. При цьому, влада запевняла, що усі лікарні забезпечені всім необхідним. До того ж, 9 квітня на своїй Facebook-сторінці перший заступник голови ОДА Сергій Подолін бадьоро відрапортував: «Рівненська обласна лікарня забезпечена необхідними засобами захисту для медиків». Й додав: «Персонал повністю забезпечений засобами індивідуального захисту, які видаються у кожному відділені. Також лікарня повністю забезпечена засобами дезінфекції, постійно йдуть надходження нових партій засобів захисту та дезінфекції в установу».

⚕️ Рівненська обласна лікарня забезпечена необхідними засобами захисту для медиків. Сьогодні за дорученням голови ОДА...

Опубликовано Сергій Подоліном Четверг, 9 апреля 2020 г.


Натомість, уже 13 квітня в облдержадміністрації була створена робоча група з вивчення карантинних заходів в обласній лікарні. Яка серед інших «порушень» встановила, що «протиепідемічні заходи в закладі з 27 березня по 7 квітня проводились не в повному об'ємі». Що не завадило одному з обласних керівників два дні потому відрапортувати, мовляв, все гаразд.

Робоча група встановила, що у третій декаді березня і першій декаді квітня в обласній лікарні були одиничні випадки зараження COVID-19, а от з 14 по 16 квітня «кількість інфікованих медичних працівників різко збільшилась». Тільки от що цікаво: навіть у висновках комісії визнається, що цей «сплеск захворюваності» стався після того, як 10 квітня вийшла постанова Головного державного санітарного лікаря Рівненської області від 10.04.2020 №1 щодо термінового обстеження медичного персоналу на COVID-19. Тобто, логіка зрозуміла: більше тестуємо – більше виявляємо. І, якби зараз персонал будь-якого закладу (насамперед медичного) почали масово тестувати на COVID-19, можна припустити, що результати були б невтішні.

До слова, за останніми даними, серед хворих на коронавірус в Україні - 20% медики. Тобто, тенденція із зараження медичних працівників — загальноукраїнська, а отже, швидше за все, пов'язана з браком засобів індивідуального захисту і тестування.

Отож, станом на 23 квітня було обстежено 224 медичні працівники обласної лікарні методом ПЛР-тестування, виявлено 72 позитивні результати. Причому, як стверджують самі працівники обласної лікарні, у більшості хвороба не проявляється жодними симптомами. Очевидно, головний лікар повинен володіти надлюдською інтуїцією, щоб наперед знати, кого з персоналу потрібно відправити на самоізоляцію. Одне із головних звинувачень комісії звучить так: «Несвоєчасно розпочате обстеження працівників відділень методом ПЛР на COVID-19». Агов, в обласній лікарні працює понад півтори тисячі осіб! Чому досі УСІХ працівників закладу, де є спалах коронавірусу, не протестовано методом ПЛР? Чому влада не вказала на ці конче необхідні дії головному санітарному лікарю області? Чи, може, правда, що ПЛР-тести все-таки залишаються великим дефіцитом, а на початку квітня, коли в обласній лікарні відбулося найбільше заражень, — і поготів? Кого на цей раз обласні керівники призначать винними?




Ми не хочемо, на відміну від обласної влади, одягати на себе суддівську мантію і нашвидкуруч встановлювати, хто правий, а хто – винний. Варто дочекатися офіційних висновків робочої групи й пояснень щодо них адміністрації обласної лікарні. Тільки після цих двох документів голова обласної ради може прийняти рішення щодо можливого притягнення Івана Зими до відповідальності. Але ми проти того, щоб стати свідками чергового вітчизняного хобі з призначення «стрілочників».

Обласне керівництво взагалі не звертало уваги та не реагувало на проблемну ситуацію, яка склалася в Рівненській обласній лікарні, хоча добре про неї знало. Але коли про проблему заговорили депутати, й вона набрала розголосу, всі зрозуміли, що її вже не приховати. Тоді й було вирішено створити спеціальну комісію від ОДА, яка повинна була б з’ясувати, в чому причина такого масового поширення коронавірусу серед медиків. Отож, висновки комісії ми вже знаємо. Чи могли б вони бути іншими, якби цей випадок розслідували б не представники обласної влади, які, підозрюємо, заздалегідь знали про подібні (і потрібні!) «висновки»? Або хоча б до роботи комісії були залучені неупереджені спеціалісти чи, приміром, депутати обласної ради, серед яких багато медиків? Проте чомусь керівництву РОДА ніхто не оголошує доган та не притягує до відповідальності. Поки що.
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Добавить комментарий
Ваше Имя:
Ваш E-Mail:

Введите код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / БІЛЬШЕ КОММЕНТУЮТЬ
  1. У Рівному ошукали подружжя пенсіонерів
  2. У жителя Рівненщини вилучили 12,5 кілограмів бурштину
  3. Скільки рівнян встигли розлучитися під час карантину?
  4. Ледь не задушила жінку, бо та зайшла у магазин без маски
  5. Войовничі підлітки: у Рівному зафільмували бійку дівчаток (ВІДЕО)
  6. П’яний юнак покусав патрульного (ВІДЕО)
  7. Активісту з Рівного підпалили будинок
  8. На Рівненщині замінували лікарню, пожежну частину та житловий будинок
  9. П’яні рівняни конфліктували з чорношкірими студентами у Києві (ВІДЕО)
  10. З'явилось відео зі звільненням заручників у Луцьку
Галерея