» » Космічні кошти «на ремонт» у рівненській гімназії

Космічні кошти «на ремонт» у рівненській гімназії

До журналістів інформаційного порталу «Рівне медіа» звернулись батьки учнів рівненської гімназії «Гармонія». Вони обурені тим, що під час карантину, попри те, що навчання в школі немає, керівництво закладу вимагає від батьків учнів оплатити, так звані, додаткові послуги. Що це за «додаткові послуги» батьки не розуміють.


«У нас в гімназії немає такого офіційного визначення, як «гроші на ремонт». У нас є оплата по двох рахунках: один зазначається як благодійний внесок, а другий – додаткові платні послуги. Вартість благодійного внеску невелика - 45-50 грн. За харчування ми платимо окремо – в місяць це ще виходить близько 800 гривень. Сюди не враховуються ремонти, на які ми здаємо окремо, а також поточні витрати класу. Ми купляємо самі принтери, телевізори, комп’ютери у свій клас», - зазнає Сергій, батько двох учнів «Гармонії».
До слова, у навчальному закладі навчається понад 900 дітей, за яких здебільшого батьки сплачують близько 450-480 гривень. Тобто, від батьків щомісяця школі надходить понад 400 тисяч гривень. Батько учнів гімназії розповідає, що питання до керівництва закладу у батьків учнів виникли давно, проте вони мовчать, бо бояться зашкодити своїм дітям здобути освіту і створити їм непотрібні проблеми з керівництвом гімназії та вчителями.




Сергій пригадує, коли записував свого сина по першого класу, директор закладу розповідала йому про амбітні плани щодо оновлення гімназії. Однак, виявилось, що лише «Гармонія» щороку підіймає оплату за навчання, а якісних змін у закладі не відбувається.


До слова, процес оплати навчання у школі є дуже дивним. «Понеділок у школі починається так: «Хто платив, а хто не платив». Моральний тиск щодо цього постійно чиниться на дітей. Гроші сьогодні збирає класний керівник, а раніше кошти збиралися прямо на вахті, при вході у школу. Умовно сиділа якась одна із мам учнів, але вона була також вчителем цієї ж школи, і з усіх, хто заходив, одразу збирала кошти й у зошити записувала, скільки хто здав. Усі здавали готівкою. Мотивували це тим, що батькам немає часу стояти в касах, а там ще комісію візьмуть - мовляв, це велике навантаження на батьків», - каже Сергій.


Журналісти поспілкувалися з директоркою «Гармонії» Галиною Пучко, яка підтвердила інформацію про те, у травні з батьків учнів дійсно стягували кошти на додаткові послуги. Мотивувала такі дії керівниця закладу так – «потрібно чимось платити зарплатню вчителям, а також оплачувати працівникам відпускні». Частину цих потреб покриває місто, а іншу частину – сплачують батьки. «Ми шукали різні шляхи, як зменшити фінансовий тягар на батьків. Хоча там зовсім незначні суми, але ми шукали цей вихід. Тому ми вийшли на мінімальну плату – це 50%. Згідно з калькуляцією, сума складається так: 70% - це заробітна плата і нарахування для вчителів, 20% - придбання обладнання, ремонтні роботи й т.д. І 5% - комунальні платежі. Тому протягом року ми купували те, що було необхідно. На ремонтні роботи ми більше кошти з батьків не беремо», - зазначила директорка гімназії «Гармонія» Галина Пучко. У навчальному закладі переконують, що кожен з батьків школярів ознайомлювався з умовами навчання в закладі та підписував угоду про виконання правил. Директорка гімназії додала, що канікулярний і карантинний час теж входить в оплату.



Журналісти «Рівне медіа» поспілкувалися на цю тему з юристами. «В усій цій ситуації я як юрист вбачаю кілька порушень. По-перше, благодійні внески - це корупційна складова. По-друге, збирати кошти з батьків готівкою під запис у зошит - це порушення: усі кошти мають сплачуватися на офіційний рахунок закладу. Крім цього, якщо навчальний заклад офіційно надає додаткові платні послуги, то має бути чітко визначено їх перелік і прописана відповідно до них освітня програма, за що саме в батьків беруть додаткові кошти, тобто хто, коли і які послуги/заходи проводить для дітей у школі. Має бути чітка калькуляція, звідки беруться ті чи інші цифри, аби батьки чітко розуміли й бачили, за що платять. У цій ситуації, схоже, батьки не розуміють, як розмежувати платні й безоплатні послуги. Тим паче, якщо через карантин для учнів гімназії жодні додаткові послуги не проводилися, то і незаконно вимагати в батьків їх оплатити, навіть якщо мова йде про пів суми. А те, що школа не має чим виплатити зарплату вчителям - це не повинно лягати на плечі батьків. Тут вже питання до міської влади й недостачі у фінансуванні закладу», - зазначила рівненська юристка, адвокатка Юлія Щербяк.



За матеріалами інформаційного порталу "Рівне медіа".

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Добавить комментарий
Ваше Имя:
Ваш E-Mail:

Введите код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / БІЛЬШЕ КОММЕНТУЮТЬ
  1. За шахрайство з платіжними картками будуть позбавляти волі
  2. Від сьогодні за крадіжку авто - в’язниця
  3. На Рівненщині від відходів зайнялося кладовище
  4. На Здолбунівщині пролилась кров: пенсіонер віддячив господарю за прихисток ножем у живіт
  5. У жителя Рівненщини вдруге за 4 місяці вилучили бурштин
  6. У Рівному камера зняла, як її крадуть (ВІДЕО)
  7. На Поліссі неповнолітній водій збив насмерть неповнолітнього мотоцикліста
  8. У Рівному чоловік пограбував аптеку
  9. Міжміська маршрутка потрапила в ДТП у Рівному
  10. Невідомий у Рівному пошкодив кілька авто
Галерея